Zlatan Ibrahimovic

Det finns nästan inte en enda person i Sverige som inte har hört talas om Zlatan Ibrahimovic. Fotbollsoraklet har tagit världen med storm och är idag en av Sveriges (och kanske även världens) mest älskade fotbollsspelare. Zlatan föddes år 1981 i Malmö och visade i riktigt unga år ett stort intresse för sporten. När Zlatan var fem år gammal så fick han sina allra första fotbollsskor, men det var inte för än år 1988 som han aktivt spelade i Malmö BI.

Allting gick i en mycket rasande fart och år 1994 värvades Zlatan till Malmö FF. Under sina yngre år så utövade Zlatan även sporten taekwondo och fick där även en mycket fin utmärkelse i form av ett hedersbälte.

Under åren har Zlatan spelat för oändligt många olika klubbar och har alltid levererat ett mycket bra, och i stort sett exemplariskt resultat varje gång. I dagsläget spelar Zlatan för Los Angeles Galaxy, vilket är en amerikansk klubb. Det råder inga tvivel om att Zlatan anses vara den bästa fotbollsspelaren i Sveriges historia och många människor över hela världen skulle säkerligen hålla med om detta. Under åren 2001 till år 2006 så spelade Zlatan i det svenska fotbollslandslaget med bravur och under åren lyckades han få in hela 62 stycken mål. Att Zlatan har blivit så otroligt populär och omtyckt är kanske inte så svårt att förstå. Detta syns dessutom extra tydligt när man tittar på hur många gånger som spelaren har blivit tilldelad det prestigefyllda priset Guldbollen. Guldbollen är ett pris som delas ut till landets (Sveriges) bästa fotbollsspelare och naturligtvis är det Zlatan som tagit emot bollen hela 11 gånger.

Som om detta inte vore nog så har Zlatan varit en stor anledning till att många ligor har vunnits. Sammanlagt så har han spelat för hela sju olika klubbar under en och samma Champions League. Under den relativt korta period som Champions League ändå pågår lyckades fotbollsstjärnan få in 49 stycken mål och blev därmed även tilldelad en plats på skytteligans tabell. Den tävling som man kanske kommer ihåg honom allra mest från är dock Europa League som spelades under år 2016/2017, då Zlatan spelade med Manchester United.

Med så många fantastiska segrar så kanske man undrar hur mycket Zlatan faktiskt tjänar på sin fotbollskarriär. I dagsläget finns det ingen direkt fastställd information om Ibrahimovics inkomst, men under år 2015 så hade han en årsinkomst på hela 39 miljoner dollar. Eftersom han har lyckats med en hel del sedan dess så finns det ingen anledning att tro att beloppet skulle vara lägre eller ens i närheten av vad det var för tre år sedan.

Klubbkarriär genom tiderna

  • Malmö FF
  • Ajax
  • Juventus
  • Inter
  • FC Barcelona
  • AC Milan
  • Paris Saint-Germain
  • Manchester United

Varumärke

Eftersom Zlatan snabbt blev så otroligt stor var möjligheterna oändliga. Idag äger Zlatan rätten till varumärket “Zlatan” och specifikt handlar det om kläder, sportartiklar och t.ex. skor. Under hösten 2007 var Zlatan med på ett stort projekt i samband med det väl etablerade och världskända företaget Nike. Projektet gick ut på att rusta upp den fotbollsplan som Zlatan själv spelade på när han var liten. Fotbollsplanen döptes sedan till Zlatan Court och det som är mest intressant är att plastmattan under planen är tillverkade av gamla och återanvända fotbollsskor.

Frimärken, nya verb, mineralvatten och mycket mer. Idag syns Zlatan till i en mängd olika typer av samarbeten och syns till i tv-rutan titt som tätt. Det är med andra ord inte enbart på planen som man ser honom, utan personen Zlatan har byggt upp ett mycket stort kändisskap genom att vara så otroligt omtyckt och professionell i sin genre.