Usain Bolt

Usain Bolt har efter sina stora prestationer som kortdistanslöpare lyckats få det fantastiska smeknamnet “Lightning” Bolt. Usain föddes år 1986 på Jamaica och har idag valt att sluta som friidrottare. Fram till år 2016, då han deltog i sommar-OS, har han vunnit hela åtta stycken OS-guld och som om detta inte vore nog så lyckades han även kamma hem elva stycken VM-guld. Det råder ingen tvekan om att Usain Bolt i dagsläget innehar världsrekordet på både 100 och 200 meter. Usin har även deltagit i det jamaicanska stafettlaget och där fått ytterligare ett världsrekord på 4×100 meter.

Så började det

Som ovan nämnt föddes Bolt på Jamaica i den mindre staden Trelawny. Tillsammans växte han upp med båda sina föräldrar och sin bror och syster Sherine. Föräldrarna till Usain ägde en lokal mataffär i området och tillsammans med sin bror underhöll sig Usain med att spela fotboll och cricket på gatorna. Redan vid en mycket tidig ålder så var Usain Bolt otroligt snabb. När han som barn gick på skolan Waldensia Primary lyckades han bli skolans allra snabbaste löpare på 100 meter. Man kan alltså säga att grunden för den fantastiska friidrottare som Bolt är, började här.

Till en början så var det ändå främst cricket som intresserade Bolt och det var inte förrän han fortsatte sina studier på William Knibb Memorial High School som friidrottaren satte fart på allvar. Det hela började man att han intresserade sig och utövade cricket, men hans tränare insåg snabbt att Bolts snabbhet var något att ta på allvar och faktiskt använda sig av. Han fick då tipset om att börja med friidrott, vilket var något som Usain Bolt hakade på. Den allra första medaljen vann Bolt när han deltog i det årliga mästerskapet för ungdomar på Jamaica och där kammade han hem silver (200 meter) med en så stäv tid som 22.04 sekunder.

Karriär

Man kan verkligen säga att det har gått snabbt fram därefter. När Usain endast var 14 år gammal blev han internationellt känd då han vann junior-VM i Ungern. Loppet var på 200 meter och han fick till en vinnande tid på 21.94 sekunder. Tyvärr blev han däremot utslagen när han hade lyckats ta sig till semifinalen.

2002 var ett riktigt stort och anmärkningsvärt år för Bolt. Han var nu 15 år gammal och skulle tävla i juniormästerskapet hemma på Jamaica. Tävlingen anordnades i Kingston och naturligtvis var det Bolt som drog hem segern. Han utnämndes här till juniorvärldsmästare på 200 meter och lyckades komma före både Antiguas Brendan Christian och Wes Felix.

Loppen blev fler och fler och tiderna blev kortare och kortare. Usain hade verkligen gjort sig ett namn för sig själv och 2008 utsågs han till den bästa i världen. Det var under Reebok Grand Prix i New York som det hela hände och världsrekordet kom som en chock för alla inblandade och åskådare.

Vinster under OS-2008

  • Guld på 100 meter
  • Guld på 200 meter
  • 4x 100 meter

OS-2016

Vi gör ett stort hopp i Bolts karriär och tittar in på vad som hände under OS-2016. Bolt hade hunnit med ett flertal Friidrotts-VM fram till denna tid och med mycket goda resultat. OS-2016 hölls i Rio de Janiero och Bolt lyckades ännu en gång att kamma hem guld i både 100 och 200 meter, samt guld i 4×100 meter. Det var den 14 augusti som Bolt kammade hem finalen och hade då en så snabb segertid på så lite som 9.89 sekunder. Bara fyra dagar efter var det dags för 200 meter och naturligtvis blev de Bolts tredje raka seger i denna kategori. Med detta sagt är det tydligt varför Bolt har fått sitt smeknamn “Lightning” Bolt.