Cristiano Ronaldo

När det kommer till stora och professionella fotbollsspelare finns det verkligen många namn att nämna, men den fotbollsspelare som kanske gjort mest avtryck i världen är troligtvis Cristiano Ronaldo. I dagsläget är Ronaldo den absolut dyraste fotbollsspelaren som finns i hela världen och när han såldes till Real Madrid kostade han laget hela 94 miljoner euro.

Cristiano, även bara känd som Ronaldo, föddes under februari månad år 1985 på en ö i Portugal. När man tittar tillbaka på Ronaldos unga år så kommer han från en mycket fattig familj där han, tillsammans med sina syskon och föräldrar, bodde i en enkel liten hydda. Hyddan var försedd med ett plåttak och utanför hyddan öppnade sig det stora, vackra havet. Hans pappa arbetade som trädgårdsmästare och dog dessvärre av alkoholism. Av denna anledning har Ronaldo valt att undvika all typ av alkohol, eftersom det påminner honom om de svårigheter som familjen fått gå igenom.

Ronaldos mamma arbetade däremot som kock och kompletterade hushållets inkomster genom att även arbeta som hushållerska. Under 2009 drabbades Ronaldos mamma av cancer och den kände fotbollsstjärnan valde då att donera 120 000 euro till ett sjukhus som kunde hjälpa hans mamma att behålla sitt liv. Utöver sina föräldrar har Ronaldo en äldre bror och två äldre systrar, vilket betyder att han är den yngsta i syskonskaran.

Karriär

Man kan tveklöst säga att Cristiano Ronaldo har en väldigt lång och prestigefylld karriär bakom sig. Redan när han var mycket liten så intresserade han sig för fotboll och när man bara var 11 år gammal hade han redan en stor hejarklack vid alla matcher han deltog i. Karriären började dock att ta fart när han började spela för CD Nacional, vilket är en portugisisk fotboll. När han blev 17 år gammal spelade han sin allra första match för Sporting Lissabon, vilket är den portugisiska Premier League. Därefter tog allt en rasande fart och han blev snabbt en av världens mest beundrade och unga fotbollstalanger.

Som tidigare nämnt är Cristiano Ronaldo den absolut dyraste fotbollsspelaren i världen. Detta är kanske inte så svårt att förstå med tanke på alla matcher, mål och utmärkelser som spelaren har fått. Under 2008 fick han bland annat ta emot priset för Årets spelare, vilket delades ut av FIFA. Utöver detta så är Ronaldo en av endast två spelare som någonsin har fått ta emot det prestigefyllda priset Ballon d’Or. Detta skedde inte endast en gång, utan upprepades hela fem gånger om.

När Cristiano Ronaldo var 18 år gammal så köptes han upp av Manchester United. Ronaldo är även den absolut första portugisiska spelaren som någonsin har köpts in. Det var under tiden som Ronaldo spelade i Manchester som hans karriär blommade upp som mest och man kan verkligen säga att han nådde sin topp. Under tiden han spelade för laget lyckades han vinna tre stycken Premiership League, en FA-cup, två stycken Carling Cup och en Champions League.

Under 2009 så valde dock Ronaldo att spela för ett helt annat lag och han såldes över till Real Madrid. Detta skedde under sommaren och 26 juni var det klart och övergången gick i lås. Priset för fotbollsspelaren var mycket högt och än idag spelar Ronaldo kvar i laget. Den vanligaste position att hitta honom i är på vänster- eller högerkanten av planen.

Andra sysslor, intressen och aktiviteter

Även om det kanske främst är i fotbollen som man ser stjärnan så har Ronaldo även andra intressen och aktiviteter som han sysselsätter sig med. Utöver sin familj har Ronaldo alltid haft ett stort intresse för mode och under år 2013 skapade han sig ett varumärke kallat CR7. Under varumärket hittar man snygga, stilrena och klassiska underkläder för män och samarbetet sker tillsammans med JBS Textile Group från Danmark.