Kostens betydelse för den som tränar

Snabbmat, nudlar, smörgåsar och annat är mat som är mycket populär i dag. För många fungerar det att leva på denna typ av kost, men hur är det egentligen för den som tränar?

Ät rätt för att orka

När man tränar mycket är det viktigt att äta rätt för att man ska orka träna och för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig träningen på rätt sätt. Om man äter för lite är risken stor att kroppen börjar säga ifrån och att man då inte klarar av att träna på samma nivå som tidigare. Det kan också hända att man svimmar eller börjar må riktigt dåligt för att kroppen får för lite energi. Om man inte äter rätt bildar kroppen heller inga muskler, utan den börjar istället förbränna de som finns i jakt på näring.

Att äta bra vid tävling

När man är iväg och tävlar i sin idrott kan det vara svårt att äta rätt. Man kanske inte har tillgång till eget kök utan hotell- eller snabbmat kan vara de ända alternativen som finns att tillgå. Snabbmat fungerar någon gång ibland men inte under hela tävlingen. Innan man ger sig ut och tävlar kan det vara bra att äta långsamma livsmedel som mörkt bröd eller liknande tidigt på dagen, och sedan strax innan tävlingen äta något snabbt livmedel som pasta eller liknande. Bönor bör generellt undvikas eftersom att de kan ge magbesvär, likaså hårt stekt eller mycket kryddig mat.

Om man måste äta snabbmat kan en hamburgare fungera om man väljer mjölk, juice eller vatten att dricka, sam beställer in ett extra bröd och tar en frukt till. Mycket lök är bra att undvika i den mån det går.

Man kan inte komma ifrån att maten har stor inverkan på hur man kommer att prestera på tävlingen och under sin träning.