Det räcker inte med att vara duktig på basket, ishockey eller fotboll för att kunna kalla sig atlet. Det räcker inte heller med att vara intresserad av en viss sport eller ha utövat den under många år. En atlet jobbar nämligen inte enbart på att bli bättre inom grenen, utan har ett helhetstänk som gör att de blir mer och mer framgångsrika. Att bara fokusera på sporten i sig kommer inte fungera i längden, utan det gäller att jobba med flera områden samtidigt och på rätt sätt.

Man brukar säga att det finns fyra olika punkter som atleten behöver fokusera på samtidigt. Den första punkten är naturligtvis idrotten och därefter kommer punkter som fysisk träning, mental träning och kost & sömn. Hur mycket tid man kommer att behöva lägga ner på diverse punkt beror på flera aspekter, t.ex. vart man befinner sig i karriären och vilka styrkor och svagheter man besitter.

Tittar man tillbaka i historien så har användandet av ordet atlet förändrats väldigt kraftigt. Ordet kommer från grekiskan och betyder “kämpe”, “stark man”. Idag används ordet inte enbart för brottare eller tyngdlyftare, utan även för friidrottare, tennisspelare, simmare och allt däremellan.

Runt om i världen finns det mängder med atletiska människor som har tagit idrotten till högre nivåer. Några väldigt bra exempel på sådana är Serena Williams, Usain Bolt och LeBron James, men naturligtvis är detta bara några få av alla atleter värda att nämnas. När det kommer till världens största sport, fotboll, hittar man namn som Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic och Leo Messi, medan tennissporten toppas av Roger Federer och Rafael Nadal. I golf är det Tiger Woods och Phil Mickelson som tar ledningen och cricketvärlden har belönats med fantastiska atleter som Virat Kohli och Mahendra Singh Dhoni. Med detta sagt är det tydligt att ordet “atlet” idag har en helt annan betydelse än förr och det handlar inte längre om vem som är starkast eller störst.